- Det viktigaste är ju att folk får sitt foder säger Nils-Gunnar Larsson
Det här reportaget ingår i en serien från 2010-2011 ”Jobbet på kvarnen” där vi får följa arbetet på kvarnen året
runt och genom olika personers jobb och roller på kvarnen. En reportageserie där vi fått följa några nyckelpersoner och verksamheter under ett år på kvarnen. Här möter vi Lars-Gunnar Larsson, foderblandare på Hönryds Kvarn i Morup.
Text & Bild: Britten Toftarp
runt och genom olika personers jobb och roller på kvarnen. En reportageserie där vi fått följa några nyckelpersoner och verksamheter under ett år på kvarnen. Här möter vi Lars-Gunnar Larsson, foderblandare på Hönryds Kvarn i Morup.
Text & Bild: Britten Toftarp
”Det viktigaste är ju att folk får sitt foder” svarar Nils-Gunnar Larsson mig när vi avslutar intervjun med frågan om att styra sin egen tid. Man får helt enkelt lösa problemen när det dyker upp och det kan ibland innebära en tur till kvarnen om lördag eller söndag för att fixa till en foderblandning som skall ut till kund.
Vi är nu på besök i den del av kvarnen där man gör egna foderblandningar efter de recept som bonden får av säljaren på kvarnen. När detta recept är klart så går beställningen till Nils-Gunnar som blandar ihop allt i de motorstarka blandaren. Det finns två linjer i foderblandningen, nöt och svin, och de två får aldrig blandas ihop. Det vi får följa nu är en blandning till svin som han kör just nu. 10 ton till en kund skall det bli och han kan köra max ett ton i stöten. Detta innehåller soja och premix. Det finns 3 olika premixer att hålla reda på; slaktsvin, suggor och smågris. Premix är en foderblandning som helt enkelt får grisen att bli stor och fin så att det blir bra kött.
En blandning kallas recept och vilket recept varje djur skall ha ”bestäms av säljaren” som vet vad som är bäst för respektive djur. Till premixen tillsätter man sen soja som kommer från Brasilien via Norge. Nils-Gunnar vet exakt vad han skall ha i och hur mycket med hjälp av datorerna på väggen i kuren. Han trycker på knappar och drar i reglage och vips så kommer det sprutande ur en lucka ute i hallen, ett ton i taget. - Man har liggande blandare på Hönryds kvarn, för de är bäst, säger Nils- Gunnar. När det gäller svin så är blandningarna tämligen konstanta men när det kommer till nöt så ändras blandningarna över säsong hos varje bonde.Det beror på att nötkreaturens grovfoder är gräs som bonden odlar i kombination med protein. Och gräset innehåller olika mycket näring vid olika tider på säsongen. Det kan skördas upp till 5-6 gånger per säsong och behöver då förstärkas olika beroende av innehåll.
När blandningen sen är klar så går den upp i fickorna via elevatorn och kan sen tappas på bulk för utkörning till kund. Det är oftast Kenneth Nilsson (delägare) som kör ut, lokalt, i den blå bulkbilen. -Han är en jäkel på att leverera, säger Nils-Gunnar. Han har allt i huvudet, varje gård, varje rör och är effektiv till tusen. Någon gång kan det bli stopp i blandaren och det är det värsta momentet i hela jobbet. Då får man ner i källaren och ösa ur elevatorn tills det lossar längre upp. Det är ett riktigt göra, säger han och ler till trots. (Jag jämför det
med pappersstopp i kopiatorn, men den skillnaden att Nils- Gunnar inte kan smita...) Jag frågar om alla displayerna på väggen och Nils-Gunnar berättar att det är datorer som styr allt nu för tiden och precis som med vanliga mobiler och annan teknik så innehåller dessa en massa applikationer som vi aldrig behöver. Det gör att det kan krångla ibland. Men som tur är har vi fantastiska konsulter att ringa lokalt, Birger Karlsson och Magnus Karlsson kommer nästan innan man hinner lägga på luren, säger han och vad gäller Magnus så är han närmast ett mekanisk geni, tycker Nils-Gunnar och ler.
|
På 90-talet, när vi körde igång den nya anläggningen så var det jag och Nils Nilsson, den dåvarande ägaren och far till de nuvarande ägarna, som monterade alla maskiner. Vi höll igång produktionen hela tiden, medan vi körde igång ny anläggningen parallellt, säger han stolt.
För Nils-Gunnar har varit länge på kvarnen. Till våren 2011, i april, blir det 46 år på Hönryds kvarn. Redan som 18-årig bondpojke i Morup blev han handplockat av Nils Nilsson, för att arbeta med honom på kvarnen. Sen kom sönerna in långt senare i verksamheten. Det stora lyftet för kvarnen var på 90-talet med den nya anläggningen, säger han. Vi kom till ett läge när vi antingen fick lägga ner eller bygga ut och det blev en utbyggnad, turligt nog. Genom utbyggnaden så moderniserades kvarnen rejält och man slapp slutligen att lossa säckar från lastbilarna. För förr, innan 95, så kom nästan allt foder säckat till kvarnen och bonden.
Det kunde komma en långtradare med säck som jag och Nils lossade, springande, mellan kl. 7.00 – 9.30. Det var runt 40 ton på två man och 2,5 timmar. Det var så det knakade i ryggen efter det. När man tittar på Nils-Gunnar så ser man inte att han nånsin haft ont i ryggen och hemligheten ligger nog i att han löptränar 2 gånger i veckan. Han har sprungit Göteborgsvarvet 20 gånger (!) och Lidingöloppet 6 gånger och därutöver en massa lokala lopp. Vad är bästa placering, frågar jag?
-Det är inte viktigt med placeringen, säger Nils-Gunnar. Det är att slå distansen som är viktig, att gå i mål, att klara det man förutsatt sig som är viktigt. Sen är det egentligen gemenskapen runt löpningen och som är viktigast. Föreningen Falkenbergs RR startade vi 91. Vi springer och bastar ihop, några av oss sen 1989. Här på kvarnen är det också gemenskapen och kundkontakten som är det viktigaste och roligaste med jobbet. Det är en skön stämning och gemenskap på jobbet och allt ordnar sig, säger han.-Jag tror att jag på mina 45 år aldrig tyckt det varit tråkigt att cykla hit om morgonen och det säger väl något, avslutar Nils-Gunnar, leende. Vi avslutar intervjun lagom till trekaffet där vi träffar ”kontoret” en stund för prat och skratt. |
FAKTA HÖNRYDS KVARN AB
Kvarnen byggdes 1863 av Anders Jeppson från Skåne, en avlägsen släkting till oss nuvarande ägare, bröderna Kenneth, Håkan och Enar Nilsson. Vi har ett utvecklat samarbete med Svenska Foder och är placeringsort för en av deras säljare. I dagsläget är vi 9 anställda samt 2 extrachaufförer vid behov.
Vi producerar runt 70 ton per dygn och lagrar in cirka 8000 ton spannmål från lokal produktion i Halland. Vi har en gårdsbutik på Hönryds kvarn och vi säljer även bränslepellets, drivmedel , utsäde, gödning och specialfoder.