- Nu fryser inte prästen i Årstad Kyrka -
Det här reportaget ingår i en serien från 2010-2011 ”Jobbet på kvarnen” där vi får följa arbetet på kvarnen året
runt och genom olika personers jobb och roller på kvarnen. En reportageserie där vi fått följa några nyckelpersoner och verksamheter under ett år på kvarnen. Här följer vi med Kenneth Nilsson, delägare och chaufför på Hönryds Kvarn i Morup.
Text & Bild: Britten Toftarp
runt och genom olika personers jobb och roller på kvarnen. En reportageserie där vi fått följa några nyckelpersoner och verksamheter under ett år på kvarnen. Här följer vi med Kenneth Nilsson, delägare och chaufför på Hönryds Kvarn i Morup.
Text & Bild: Britten Toftarp
Det bär iväg upp genom skogen mot Kinnared och Årstad kyrka. Det har blivit dags för ännu en leverans av bränslepellets till kyrkan och församlingshemmet. Det är morgonen efter “den stora stormen”, den utan namn, den efter Berit, vintern 2011.
Vid ratten sitter Kenneth Nilsson, tredje och yngste brodern i ägartrion vid Hönryds kvarn AB. Det är oftast han som kör ut dessa bränslepellets till privatkunder, företag och institutioner i närområdet Falkenberg - Varberg. Kyrkan i Årstad är en av storkunderna på bränsle-pellets och nu är det brådis för det tryter i förråden. Vi kör genom skogen och tar omvägen över Drängsered då ryktet säger att vägen över Torup är avstängd för stormen. Här och var ligger träd utmed vägen och vi får riktigt sicksacka med lastbilen. -Men inte var det som vid Gudrun, säger Kenneth då vi passerar de kalhyggen som fortfarande vittnar om den svåraste storm Sverige haft i mannaminne. Det tar runt 50 minuter att komma till Kinnared och Derome Bioenergi där vi skall hämta våra pellets. Jag frågar Kenneth vad han gillar bäst med sitt jobb och han svarar att det är just avkopplingen vid ratten mellan de olika kunderna.
Hemma finns två riktigt små tjejer och två tonåringar som håller honom och hustrun Helena igång under kvällar och helger. Så ensam i hytten, med radion på kopplar han riktigt av. Vi kommer fram till vår första anhalt; Derome Energi och vi möts av ett riktigt hav av pall med vita säckar. Det är pellets som skall ut till kunder. Kenneth berättar att i den stora röda hangaren är det flera meter höga staplar av pall med vita säckar. Inne på “lastningsmottagningen” träffar vi Janne som hjälper oss att fylla upp bulken. Det går väldigt snabbt att fylla upp med pellets. Vi är klara på en kvart och då har vi med oss 3500 kg pellets till kyrkan i Årstad. Den här gången är det vår enda anhalt. ”Under vintertid kör vi ut runt 25 ton i veckan och det blir kanske 2-3 resor i veckan. Bland kunderna finns privatpersoner med villor samt företag. Vi kör till flera företag och förskolan i Skene. I Morup levererar vi till friskolan så det är en blandning från industri till omsorg och själavård.”
På Hönryds kvarn kan man beställa pellets på pall eller, som nu, genom Bulkbil. Men då krävs ju naturligtvis stora förvaringsmöjligheter. På pall kommer de i små säckar som man själv fyller upp brännaren med. Här anlitas Morups Åkeri som leverantör av pallen. Man kan även hämta själv säck eller pall direkt i Gårdsbutiken. |
När det gäller kyrkan så eldar de upp runt 3,5 ton bränslepellets under en 3 veckorsperiod och vi skall nu fylla upp förråden som är på väg att sina. Vi åker vidare mot kyrkan i Årstad och vågar oss nu på den vanliga vägen, som vi tror öppnat. Här ser vi ännu fler nedblåsta träd och pågående röjningsarbeten i skogen.
Vi åker vidare mot kyrkan i Årstad och vågar oss nu på den vanliga vägen, som vi tror öppnat. Här ser vi ännu fler nedblåsta träd och pågående röjningsarbeten i skogen. (Det är riktigt spännande tycker undertecknad som bara upplevde Gudrun som ett ymnigt snöfall i stan på Närkeslätten 2005.) Vi pratar vidare om jobbet och på frågan om vad som är det värsta med jobbet svarar Kenneth snabbt: snö, regn, halka och “söliga” gårdar. Det är ibland riktigt trixigt att ta sig in och runt på gårdar hos såväl privatkunder som hos företag och jordbruk. Är det då snöigt eller sörjigt så blir det än värre. Det är meditativt att vagga fram högt över landskapet och samtalet glider från ett ämne till ett annat. Kenneth har med frun och minstingarna precis varit på en jubileumsresa till Wien. De provade kafékulturen, Pariserhjulet och lite julmarknad. Till helgen blir det Malmö för konsert med ett annat par.
Just resor och idrott på TV är några av Kenneths stora intressen och han bänkar sig gärna inför hockey och fotboll. Idrottar han själv? -Ånej, men jag går på Gubbgympa i Långås varje onsdag. Jag är yngst. Vi kommer fram till kyrkan och det är en smal passage genom grinden och uppför den grusade gången. Kenneth får trixa lite för att komma runt på gångarna. Lossingen går relativt snabbt genom en slang på sidan av kyrkan. Det dånar rejält när lossningen pågår. Efter nån halvtimma är vi klara och vi fyller i det som inte fick plats i kyrkan i församlingshemmets pelletsförråd.
Så är det avtalat, säger Kenneth. 3460 kg blev det lossat denna gång. Nu behöver inte prästen i Årstad kyrka frysa! Solen skiner genom molnen och vi är på väg hem mot kvarnen igen. Jag frågar om han har nåt drömresmål? Det blir tyst ett slag och så säger han: -Sydamerika! Det vore skoj att få åka runt där till Peru, Chile, Argentina och Buenos Aires. Ja, det vore riktigt skoj. Vi kommer fram till kvarnen och där väntar ett nytt lass, men nu med foder som skall ut till ett av jordbruken. Sen blir det nog lunch för Kenneth, i Tvååker vid mojjen. Där är det god mat, tycker han. |
FAKTA HÖNRYDS KVARN AB
Kvarnen byggdes 1863 av Anders Jeppson från Skåne, en avlägsen släkting till oss nuvarande ägare, bröderna Kenneth, Håkan och Enar Nilsson. Vi har ett utvecklat samarbete med Svenska Foder och är placeringsort för en av deras säljare. I dagsläget är vi 9 anställda samt 2 extrachaufförer vid behov.
Vi producerar runt 70 ton per dygn och lagrar in cirka 8000 ton spannmål från lokal produktion i Halland. Vi har en gårdsbutik på Hönryds kvarn och vi säljer även bränslepellets, drivmedel , utsäde, gödning och specialfoder.